Community discussions

MikroTik App
 
User avatar
jprietove
Trainer
Trainer
Topic Author
Posts: 204
Joined: Fri Jun 03, 2016 3:00 pm
Location: Cádiz, Spain
Contact:

v7. Should a OSPF router become IR when all intarfaces are on the same area, or when only one area is defined?

Fri May 20, 2022 9:44 am

Hello, I've been testing OSPF in v7 and, as expected, configuration is different than in v6.

Details are provided in viewtopic.php?t=186087#p934154 but, as I checked the topic as "solved" maybe it won't be read.

So, when using RouterOS v7.3beta40, in a very simple scenario to test it: one router as ASBR with default-originate in backbone area. One ABR that belongs to areas backbone and areaA. And finally one IR in areaA.

If IR has two Area active in same instance, no matter if only one of them is used in OSPF for adjacency, IR doesn't show the default route (it consider itself as ABR?)
[admin@IR] > routing/ospf/area/print 
Flags: X - disabled, I - inactive, D - dynamic; T - transit-capable 
 0    name="a" instance=ospf-instance-1 area-id=0.0.0.1 type=stub 
[admin@IR] > ip/route/print 
Flags: D - DYNAMIC; A - ACTIVE; c, o, y - COPY
Columns: DST-ADDRESS, GATEWAY, DISTANCE
    DST-ADDRESS    GATEWAY              DISTANCE
DAo 0.0.0.0/0      172.16.1.101%ether2       110
DAo 10.0.0.0/24    172.16.1.101%ether2       110
DAo 10.1.0.0/16    172.16.1.101%ether2       110
DAc 172.16.1.0/24  ether2                      0
[admin@IR] > routing/ospf/area/add name=backbone instance=ospf-instance-1 
[admin@IR] > routing/ospf/area/print 
Flags: X - disabled, I - inactive, D - dynamic; T - transit-capable 
 0    name="a" instance=ospf-instance-1 area-id=0.0.0.1 type=stub 

 1    name="backbone" instance=ospf-instance-1 area-id=0.0.0.0 type=default 
[admin@IR] > ip/route/print 
Flags: D - DYNAMIC; A - ACTIVE; c, y - COPY
Columns: DST-ADDRESS, GATEWAY, DISTANCE
    DST-ADDRESS    GATEWAY  DISTANCE
DAc 172.16.1.0/24  ether2          0
[admin@IR] > routing/ospf/interface/print 
Flags: D - dynamic 
 0 D address=172.16.1.201%ether2 area=a state=ptp network-type=ptp cost=1 
     retransmit-interval=5s transmit-delay=1s hello-interval=10s 
     dead-interval=40s 
[admin@IR] > 
 
User avatar
jprietove
Trainer
Trainer
Topic Author
Posts: 204
Joined: Fri Jun 03, 2016 3:00 pm
Location: Cádiz, Spain
Contact:

Re: v7. Should a OSPF router become IR when all intarfaces are on the same area, or when only one area is defined?  [SOLVED]

Mon May 23, 2022 12:36 pm

I've contacted with support and the answer is:
In v7 configured area is always active (no influence if there is any network added or not).
If an area is not used please disable it.

Yes, the behavior in v6 was different.
So, this behavior is a feature and not a bug

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest