Community discussions

MikroTik App
 
MeCJay12
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Sun Mar 01, 2020 5:50 pm

OSPF Routes not Joining Main Route Table

Fri May 15, 2020 6:45 pm

Hello! I have a MikroTik 960PGS router that is connecting to an OpenVPN network to exchange OSPF routes. The issue I'm having is that while MikroTik learns about other route in the network (looking at the 172 route below), it won't add them to the main routing table an therefore can't connect to them. If I make a static route to imitate an OSPF route, I can route. Thank in advance for your time.
[admin@10.20.1] > routing ospf instance export
# may/15/2020 11:38:15 by RouterOS 6.44.5
# software id = 0ZYB-YM1I
#
# model = 960PGS
# serial number = AD8B0BA9D791
/routing ospf instance
set [ find default=yes ] in-filter="" out-filter="" redistribute-connected=\
    as-type-2
break
[admin@10.20.1] > ip route print
Flags: X - disabled, A - active, D - dynamic, 
C - connect, S - static, r - rip, b - bgp, o - ospf, m - mme, 
B - blackhole, U - unreachable, P - prohibit 
 #      DST-ADDRESS        PREF-SRC        GATEWAY            DISTANCE
 0 ADS  0.0.0.0/0                          192.168.88.1              1
 1 ADC  10.20.0.0/24       10.20.0.2       10.20.2                   0
 2 ADC  10.20.2.0/24       10.20.2.1       bridge                    0
 3 ADC  192.168.88.0/24    192.168.88.234  ether1                    0
break
[admin@10.20.1] /routing ospf route> print
 # DST-ADDRESS        STATE          COST          GATEWAY         INTERFACE     
 0 10.20.0.0/24       intra-area     10            0.0.0.0         10.20.2       
 1 10.20.2.0/24       intra-area     10            0.0.0.0         bridge        
 2 172.31.16.0/20     intra-area     10010        
 3 192.168.88.0/24    imported-ext-2 20
 
changeip
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 3828
Joined: Fri May 28, 2004 5:22 pm

Re: OSPF Routes not Joining Main Route Table

Fri May 15, 2020 8:34 pm

i had major problems with ospf in that version. had to go back to 6.40.9 or up to 6.46.4 to make things work right. Also check that your MTU is consistent all the way thru.
 
MeCJay12
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Sun Mar 01, 2020 5:50 pm

Re: OSPF Routes not Joining Main Route Table

Thu May 21, 2020 5:13 pm

Trying out 6.46.6 without any change. Any other ideas?
 
passw0rd
just joined
Posts: 5
Joined: Fri Feb 22, 2019 12:31 pm

Re: OSPF Routes not Joining Main Route Table

Tue Aug 24, 2021 1:02 pm

any solution?
 
User avatar
mrz
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6818
Joined: Wed Feb 07, 2007 12:45 pm
Location: Latvia
Contact:

Re: OSPF Routes not Joining Main Route Table

Tue Aug 24, 2021 2:35 pm

What device is sending LSA for the 172.31.16.0/20 route? Is it another RouterOS device or some other vendor?
 
passw0rd
just joined
Posts: 5
Joined: Fri Feb 22, 2019 12:31 pm

Re: OSPF Routes not Joining Main Route Table

Sun Aug 29, 2021 5:15 pm

I think we are facing the same issue. Sometimes it works, sometimes doesn't. I just reproduced the issue by disabling and re-enabling the OSPF instance. When the routes are not imported they are in inactive state with infinity cost under the OSPF routes. LSAs are always ok. Some other info: it connects through L2TP IPSEC to the peer and about 2600 LSA received. Tested with 6.48.3 & 6.48.4

I made some tests with Quagga/BIRD with similar configuration and I did not experience the same problem.
 
User avatar
leoservices
Trainer
Trainer
Posts: 153
Joined: Fri Jan 13, 2012 2:20 am
Location: Belo Horizonte - MG - Brazil
Contact:

Re: OSPF Routes not Joining Main Route Table

Tue Sep 07, 2021 4:59 am

Check Network Type between routers, because depending on the type of network they exchange LSA but do not set up a route table.
 
passw0rd
just joined
Posts: 5
Joined: Fri Feb 22, 2019 12:31 pm

Re: OSPF Routes not Joining Main Route Table

Tue Sep 07, 2021 9:58 am

What network type do you think?
 
User avatar
Halfeez92
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 100
Joined: Tue Oct 30, 2012 12:58 pm
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: OSPF Routes not Joining Main Route Table

Thu Nov 11, 2021 12:01 pm

I have the same problem. Setup OSPF instant on v7.1rc6 through l2tp ipsec client and I can see neighbor and LSA, but no routes were added to the main routing table. Btw neighbor router is v6,49 stable.
 
bilbo
just joined
Posts: 3
Joined: Tue Dec 21, 2021 2:15 pm

Re: OSPF Routes not Joining Main Route Table

Tue Dec 21, 2021 2:20 pm

Same issue with CCR1036 and 6.49. Routes are in OSPF/LSA, but not in IP/Routes. This neighbor is also connected via OSPF to Cisco 7206 and there everything is OK.

I've tried to turn off/on OSPF instance and even reboot CCR, a problem still persists.
Last edited by bilbo on Tue Dec 21, 2021 3:28 pm, edited 1 time in total.
 
NetWorker
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 93
Joined: Sun Jan 31, 2010 6:55 pm

Re: OSPF Routes not Joining Main Route Table

Fri Jul 29, 2022 5:48 pm

Check Network Type between routers, because depending on the type of network they exchange LSA but do not set up a route table.
I just updated one of our remote offices from 6.48 to 7.4 and I had some adjustments to do. No surprise there, I already had to do them on some of our other routers after upgrading but I went straight to wireguard in those offices. I did see at one of our other offices that our ospf over l2tp config doesn't work in broadcast mode anymore and has to be set to ptp. I did the same today here and while the LSAs looked all good, they were not being added to the main table no matter what I did. So after a forum search I landed here, and leoservices was spot on. On this side I set it to ptp but at the central office it was still set to broadcast for this connection. After setting both to ptp, it worked as usual. So thanks!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests