Community discussions

MikroTik App
 
Kudin
just joined
Posts: 2
Joined: Tue Dec 03, 2019 10:50 am
Location: Moscow

Re: RB4011: wlan1 disabling itself

Mon Apr 06, 2020 5:27 pm

Hello,

I am on 6.47beta8 and have no issues with 5 GHz band. Everything works fine for months.
 
virus31
just joined
Posts: 1
Joined: Tue Oct 20, 2020 7:14 pm

Re: RB4011: wlan1 disabling itself

Sun Nov 15, 2020 12:58 pm

Hi. Any news reg this issue. my router frequently detecting radar on 5gh and during this time SSID is gone from environment for less 1min and then back again. but this is frustrated.
 
mkx
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 8954
Joined: Thu Mar 03, 2016 10:23 pm

Re: RB4011: wlan1 disabling itself

Sun Nov 15, 2020 5:31 pm

my router frequently detecting radar on 5gh and during this time SSID is gone from environment for less 1min and then back again.

In this case you should configure wireless to only use non-DFS channels (channels 32-48, 5160 MHz to 5240 MHz). When wireless is operating on DFS channels, it is obliged to stop any trasmission if it detects possible radar signal. It has to monitor the channel for a minute and if it doesn't detect another "suspicious" activity, it can resume operation. The problem for many devices is to filter radar signals from other activity and thus they suffer from frequent positive mis-detections.

It is possible that device detects own activity as possible radar signal ... specially if device is placed close to reflective surface (metallic structure, concrete wall, ...). Sometimes moving device by 10 centimetres (a few inches) helps with this problem.
 
delevic
just joined
Posts: 11
Joined: Wed Jul 29, 2020 3:25 pm

Re: RB4011: wlan1 disabling itself

Tue Oct 26, 2021 10:29 am

Hello, I would like to know if the problem with turning off WiFi 5Ghz in the RB4011 router has been resolved. thanks
No its not.
 
User avatar
kiler129
Member
Member
Posts: 335
Joined: Tue Mar 31, 2015 4:32 pm
Location: IL, USA
Contact:

Re: RB4011: wlan1 disabling itself

Tue Oct 26, 2021 11:01 am

Hello, I would like to know if the problem with turning off WiFi 5Ghz in the RB4011 router has been resolved. thanks
No its not.
You dig out a year-old thread to add a useless response. This issue is resolved which can be seen by multiple people deploying 4011s daily. The only “self-disabling” wlan1 issue as of now is due to DFS, which is by design.
Don’t spread FUD unless you have some proof to that.
 
oeyre
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 121
Joined: Wed May 27, 2009 12:48 pm

Re: RB4011: wlan1 disabling itself

Tue Mar 29, 2022 9:39 am



No its not.
You dig out a year-old thread to add a useless response. This issue is resolved which can be seen by multiple people deploying 4011s daily. The only “self-disabling” wlan1 issue as of now is due to DFS, which is by design.
Don’t spread FUD unless you have some proof to that.
Actually I have hAP ac² running 6.48.5 having the same issue for 2GHz suddenly stopping. This is now the second time its happened. The interface won't change back to running and instead is stuck "initializing". Scan, freq usage, snooper etc do not respond.
 
AmpLee2de
just joined
Posts: 3
Joined: Tue Mar 27, 2018 6:24 pm
Location: Romania

Re: RB4011: wlan1 disabling itself

Mon May 30, 2022 2:27 am



You dig out a year-old thread to add a useless response. This issue is resolved which can be seen by multiple people deploying 4011s daily. The only “self-disabling” wlan1 issue as of now is due to DFS, which is by design.
Don’t spread FUD unless you have some proof to that.
Actually I have hAP ac² running 6.48.5 having the same issue for 2GHz suddenly stopping. This is now the second time its happened. The interface won't change back to running and instead is stuck "initializing". Scan, freq usage, snooper etc do not respond.
I encountered the same problem on a hAP ac² running 6.49.6 (the latest 6.x version at this time) and opened a ticked at Mikrotik support. I suggest you do the same.
In the meantinme, I will post here any helpful information.
 
sktop
just joined
Posts: 5
Joined: Wed May 22, 2013 9:19 am

Re: RB4011: wlan1 disabling itself

Wed Sep 28, 2022 8:47 pm


Actually I have hAP ac² running 6.48.5 having the same issue for 2GHz suddenly stopping. This is now the second time its happened. The interface won't change back to running and instead is stuck "initializing". Scan, freq usage, snooper etc do not respond.
I encountered the same problem on a hAP ac² running 6.49.6 (the latest 6.x version at this time) and opened a ticked at Mikrotik support. I suggest you do the same.
In the meantinme, I will post here any helpful information.
Hi
I noticed the same issue with hap ac2 on the ROS6 latest stable version 6.49.6. Radio 2GHz stops working and 5Ghz at the same time is OK. Disabling/enabling radio does not help.
 
maxpower
newbie
Posts: 25
Joined: Fri Dec 05, 2014 4:45 pm

Re: RB4011: wlan1 disabling itself

Sun Dec 25, 2022 1:15 pm

Same problem with hAP ac2 (6.48.6 (long-term)) and 2GHz wifi. Subjectively, it all started after adding a slave interface and a client with WPA PSK+AES authorization (not WPA2+AES)

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot], timotei and 12 guests