Community discussions

MikroTik App
 
connectlife
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 76
Joined: Tue Sep 01, 2020 10:20 pm

BUG in OSPFv3 / RouterOS 7.6 Stable

Mon Oct 17, 2022 12:49 pm

Hello, I think I found a bug on OSPF v3 in RouterOS 7.6rc3.

I have an OSPF v2 and v3 setup with BIRD 2.0.10, everything works fine and the routes are swapped. If I restart BIRD, the OSPFv3 session on RouterOS does not automatically resume, I have to deactivate the instance and reactivate it in RouterOS from OSPF> Instances. As soon as I reactivate it after a few seconds the neighbors begin to populate. In OSPF v2 it does not happen, if I restart BIRD after a few seconds, RouterOS also reactivates ..
Last edited by connectlife on Sat Oct 22, 2022 1:28 am, edited 1 time in total.
 
connectlife
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 76
Joined: Tue Sep 01, 2020 10:20 pm

Re: BUG in OSPFv3 / RouterOS 7.6rc3

Tue Oct 18, 2022 10:31 am

Some more info, the problem is also between ROS 7.6rc3 and FRR instead of BIRD

If I launch a packet sniffer in ROS we see that when BIRD disappears from the neighbors the HELO packets are correctly sent and received as set in HELO INTERVAL. Even in BIRD from debugging we see the sending and receiving of HELO packets as if everything was working
 
connectlife
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 76
Joined: Tue Sep 01, 2020 10:20 pm

Re: BUG in OSPFv3 / RouterOS 7.6rc3

Tue Oct 18, 2022 4:55 pm

I just tested on ROS6.49.6 and the OSPF v3 session is stable
 
User avatar
IPANetEngineer
Trainer
Trainer
Posts: 1677
Joined: Fri Aug 10, 2012 6:46 am
Location: iparchitechs.com
Contact:

Re: BUG in OSPFv3 / RouterOS 7.6rc3

Tue Oct 18, 2022 5:13 pm

I would definitely open a ticket with MikroTik on this.

Are any firewall rules in use? Hw offload? Connection Tracking?
Last edited by IPANetEngineer on Tue Oct 18, 2022 5:16 pm, edited 1 time in total.
 
connectlife
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 76
Joined: Tue Sep 01, 2020 10:20 pm

Re: BUG in OSPFv3 / RouterOS 7.6rc3

Tue Oct 18, 2022 5:16 pm

Hello, there is the open tt SUP-95248

Both Bird and RouterOS exchange HELLO packets correctly but it does not appear in the neighbors and obviously does not learn the routes. Only deactivating and reactivating the instance solves the problem for a few minutes. On ROS 6 it works correctly (exact same configuration)
 
connectlife
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 76
Joined: Tue Sep 01, 2020 10:20 pm

Re: BUG in OSPFv3 / RouterOS 7.6rc3

Wed Oct 19, 2022 11:31 pm

OSPF3 to BIRD also works perfectly on ROS 6.49.7. Completely broken on 7.6 stable
 
connectlife
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 76
Joined: Tue Sep 01, 2020 10:20 pm

Re: BUG in OSPFv3 / RouterOS 7.6 Stable

Sat Oct 29, 2022 11:32 am

Hi guys, I solved it. First of all it is not a RouterOS BUG but a problem on the firewall. From a more thorough check in our filters we have the ICMPv6 protocol blocked and we only authorize certain queues. Having the type CODE 130 (Multicast) blocked the MAC of the cards could not ping the IP Link Local and after some time OSPFv3 went down ..

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests