Community discussions

MikroTik App
 
und3ath
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 62
Joined: Mon Mar 23, 2009 7:01 pm

Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Apr 27, 2020 11:46 am

Dude 6.46.5 does not keep winbox connection alive. It floods logs of all ROS devices on network with connect / disconnect message. Cca every minute Dude connect and disconnects to devices, which are marked as RouterOS. I did not see this behavior prior 6.46 version
Does this problem have somebody else please?
 
blackbox100
newbie
Posts: 48
Joined: Thu Mar 10, 2016 2:20 am

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Wed May 20, 2020 11:23 am

Mine does the same, all logs are flooded
 
RemiR
just joined
Posts: 3
Joined: Fri Jan 05, 2018 4:51 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Fri Jul 10, 2020 10:55 am

We have the same problem. ROS 6.47.

I believe it's because of the "label refresh interval" in dude.

I've tried to remove all ROS output on labels, but no effect.
 
User avatar
armandfumal
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 152
Joined: Wed Apr 25, 2012 5:50 pm
Location: Weiswampach,LUX
Contact:

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Sat Jul 11, 2020 9:41 am

we have the same since we have upgraded to 6.47.1.

seems Dude change the way to communicate with monitored device. It login, collect data and then close...

the monitord device has now polution about login/logout....
 
 
abyss
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 80
Joined: Wed Sep 21, 2005 10:51 am

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Fri Nov 27, 2020 9:00 am

Hi,

Any news about this topic ? Tried many settings but dude continues to disconnect/reconnect to devices.

Best Regards
 
WirelessRudy
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 3119
Joined: Tue Aug 08, 2006 5:54 pm
Location: Spain

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Fri Dec 04, 2020 5:54 pm

Anybody that can shed a light on this issue. All my logs are filled with logins and log outs now.
On top of that, I have also many login failures from "admin" with the same IP address (the Dude) as the successful logins.
But this administrator "admin" doesn't exist in my network. I tried all possible Dude settings, pollings, services etc. that could try to access router with this "admin" but I can't find it.
It happens network wide.

It drives me nuts. Not only are all my router's logs useless, only login and outs attempts succeed and not.. I even see in the log of the Dude itself some "admin" tries to login... how's that? It's all ROS (mine is running 6.47.7) on CHR but since when can a ROS device try to login to itself? And gets denied? (because it is an admin that is not in the admin list...?)

Drives me nuts. Asked around with many but nobody seems to know....
 
taduikis
Member
Member
Posts: 436
Joined: Sat Jul 07, 2007 12:09 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Tue Dec 22, 2020 6:43 pm

Our logs are also insanelly flooded after upgrade to 6.47.. You can't really find anything historical and useful there anymore.. only thousand or so login/logout entries.
I'm surprised how MikroTik has this ability tu ruin things for yeeeeears now :)
 
2jarek
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 151
Joined: Thu May 17, 2007 3:28 pm
Location: Poland

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Tue Dec 22, 2020 7:25 pm

Downgrade....6.45.9 From march 2020 last good for dude.
 
taduikis
Member
Member
Posts: 436
Joined: Sat Jul 07, 2007 12:09 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Tue Dec 22, 2020 7:52 pm

Yes, I already did that.. All the graphs are with saw-like spikes :) Completely useless... This is graph for 100M link:
Clipboard02.png
I don't feel anything in 6.47.x. I thought it will solve this issue:
Clipboard01.png
But it didn't.. Everything >3Gbps in Dude graphs looks like this :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
Tony5487
just joined
Posts: 7
Joined: Sat Jan 13, 2018 1:06 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Dec 28, 2020 8:39 pm

I confirm, 6.45.9 is the last stable version for Dude.
With newer versions Dude server doesn't keep connections, doing login/logout on polling intervals.
If monitored ROS device is located in remote area with poor connection (big latency), Dude is not able to establish connection (hangs on status "connecting", and never falls back to "timeout"). So no automatic retry occurs.
Toggling "secure mode" in device setting doesn't help.
 
taduikis
Member
Member
Posts: 436
Joined: Sat Jul 07, 2007 12:09 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Dec 28, 2020 8:52 pm

I’m also on that version. Indeed no reconnects every half a minute, everything else works fine too. I have currently set label refresh time to 0:08, and that graph successfuly displays everything up to 5Gbps. Didn’t try custom probes yet. I’ve heard there are success stories with 64bit counters.
 
eddieb
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 294
Joined: Thu Aug 28, 2014 10:53 am
Location: Netherlands

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Dec 28, 2020 9:26 pm

I am on dude 6.47.8 without any problems ...
(Max connection speed is 1GB/s here)

just my 2c
 
2jarek
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 151
Joined: Thu May 17, 2007 3:28 pm
Location: Poland

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Dec 28, 2020 9:51 pm

I am on dude 6.47.8 without any problems ...
(Max connection speed is 1GB/s here)

just my 2c
Than try run dude on multi-core CCR. No old single core MIPS.
 
eddieb
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 294
Joined: Thu Aug 28, 2014 10:53 am
Location: Netherlands

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Dec 28, 2020 10:00 pm

dude is running on a dedicated RB750Gr3 which has a 4-core cpu ...
 
2jarek
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 151
Joined: Thu May 17, 2007 3:28 pm
Location: Poland

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Dec 28, 2020 10:07 pm

dude is running on a dedicated RB750Gr3 which has a 4-core cpu ...
Good news works with MMIPS 4 Threads. NO 4 core https://mikrotik.com/product/RB750Gr3.
Are u 100% sure monitoring any mikrotik device ? No snmp just ROS protocol ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
eddieb
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 294
Joined: Thu Aug 28, 2014 10:53 am
Location: Netherlands

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Dec 28, 2020 10:28 pm

my RB750Gr3 says cpu-count 4 ...
Screenshot 2020-12-28 at 21.25.37.png
I am monitoring all my MT devices with both ROS monitoring and SNMP ...
Screenshot 2020-12-28 at 21.23.25.png
Screenshot 2020-12-28 at 21.23.42.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
ms712004
just joined
Posts: 5
Joined: Wed Feb 01, 2017 4:02 am

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Thu Feb 04, 2021 5:22 pm

anyone found a solution for this issue ?
I had the same problem with 6.46.8
dude reconnects to mikrotik devices every 30 seconds
 
evince
Member
Member
Posts: 353
Joined: Thu Jul 05, 2012 12:11 pm
Location: Weiswampach - Luxemburg
Contact:

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Feb 08, 2021 11:46 am

Same here :/
 
eddieb
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 294
Joined: Thu Aug 28, 2014 10:53 am
Location: Netherlands

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Feb 08, 2021 12:06 pm

As I don't have any problems with dude, even on 6.48.1 it runs fine om my RB750Gr3.

Probing not to many devices here, about 70 in several vlans and several L3 networks.

Perhaps it is time to compare hardware ?
where are you running dude on ?
did you check /tools/profile ?
How many devices are you probing ?
Did you file ticket to support@mikrotik.com ?
As this is a user forum, you really need to file a ticket to get things fixed.
 
und3ath
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 62
Joined: Mon Mar 23, 2009 7:01 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Feb 08, 2021 3:13 pm

Yes, of course I have support ticket. They see problem, but cannot replicate.
1100AHx4 freezed every week because of this.
Now it runs on chr Core i9 9900KF and 48GB ram
 
eddieb
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 294
Joined: Thu Aug 28, 2014 10:53 am
Location: Netherlands

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Feb 08, 2021 4:14 pm

that is nasty, if MT can't reproduce it, they can't fix it ...
The only thing that can be done is try to pinpoint it to certain hardware, configuration and/or combinations of that.

I used to run dude on chr until 2 years ago, had so many VM related problems that I decided to get a dedicated MT device to run dude on.
No problems since then.
 
2jarek
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 151
Joined: Thu May 17, 2007 3:28 pm
Location: Poland

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Feb 08, 2021 4:59 pm

Big LOL cant reproduce ? rly ? They dont have any (CCR + DUDE) + any mikrotik routerboard :D
 
Spudrageous
just joined
Posts: 14
Joined: Wed Sep 04, 2019 9:41 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Fri Feb 12, 2021 4:33 pm

This should be easy to replicate. I have a CHR running Dude on Hyper-V and it reconnects enough that it crashed winbox server on one of my ccr1036 out in the field. Had to reboot it through SSH.
 
dadaniel
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 205
Joined: Fri May 14, 2010 11:51 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Tue Feb 16, 2021 2:39 pm

I have the same problem :(
 
gammy69er
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 63
Joined: Sun May 18, 2014 3:01 am

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Sun Apr 11, 2021 5:39 am

Have been Struggling with this issues for months - and have found my reason... but it's not a happy situation.

Have CHR with 4gb RAM and 4 Cores - nothing over the top.

Issue arises when i have Dude trying to reconnect to multiple ROS devices at the same time - CPU perfs out on one core, and as they use the winbox service for these connections now (historically was the dude service) All connectivity to the Dude flies out the window, including Dude Client and Winbox into unit. Perfs out for extended times.

The "Fix i have in place at the moment... disabling my allow for winbox connections from Dude... Obviously that entirely breaks monitoring for ROS functions, but having monitoring for all my devices (4k+) trumps having dude fall over because of a few hundred winbox connections.

Have re-eanbled for my core devices - but client cores and other structure are to be determined at this stage.

I also have a spare ccr 1016 with microsd slot floating around - will look to build it up quick at some stage to test, but have a couple weeks on the road coming up, so will have to to it after.

Hopefully this helps someone, and if anyone think's the info is pertinent, hand it over to the dev team (i don't even know where to start with contact - will be looking deeper once i have the CCR tested)
 
matgreg91
just joined
Posts: 9
Joined: Mon Jul 24, 2017 7:07 pm
Location: Italy

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Thu Jun 10, 2021 12:48 pm

Same issue here. We have an Amazon Ec2 machine with CHR with The Dude.
We confirm that 6.45.9 is the last stable version.
We are in struggle because we need to upgrade our devices (1000+) and we nned to monitor them, but we can't beacuse The Dude v6.45.9 can't monitor devices with firmware v6.46.4+
 
User avatar
rextended
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 9468
Joined: Tue Feb 25, 2014 12:49 pm
Location: 🇮🇹, my 💔 is in 🇺🇦

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Fri Jun 11, 2021 3:12 am

reduce or remove all ros_command and ros_info used,
simply convert all to SNMP
like the uptime use
oid("iso.org.dod.internet.mgmt.mib-2.system.sysUpTime.sysUpTimeInstance")
than ros_command to obtain it
 
matgreg91
just joined
Posts: 9
Joined: Mon Jul 24, 2017 7:07 pm
Location: Italy

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Fri Jun 11, 2021 9:58 am

Looks like SNMP on The Dude does not work properly with SFP+ ports and traffic > 500 Mb/s, its just drops.
Is there a way to monitor traffic?
 
User avatar
CoUL
newbie
Posts: 45
Joined: Thu Feb 05, 2015 11:34 pm
Location: Ukraine

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Sun Jul 25, 2021 1:19 pm

reduce or remove all ros_command and ros_info used,
simply convert all to SNMP
like the uptime use
oid("iso.org.dod.internet.mgmt.mib-2.system.sysUpTime.sysUpTimeInstance")
than ros_command to obtain it
I do not understand. How can you take away the functionality that is the main feature ... Cut the possibility of normal collection of information through ros_command & ros_info ... Some information is either not possible or difficult to obtain through SNMP. Also, how can you write this lie that can't repeat the problem. Are you holding us fools ??? This is a question for developers. Give at least one comment!
Last edited by CoUL on Sun Jul 25, 2021 1:30 pm, edited 1 time in total.
 
User avatar
CoUL
newbie
Posts: 45
Joined: Thu Feb 05, 2015 11:34 pm
Location: Ukraine

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Sun Jul 25, 2021 1:25 pm

Here, look at this beauty. No wonder the dude is going crazy. And now imagine if the dude has a 3000 routerboard.

Imagine that for many years the network with 3000+ MikroTik's was monitored by an update through a dude, and used ros_info and ros_command for this purpose. And here is an update that breaks everything. I understand you do everything as easy as possible for you. But we have been buying your products for many years and have the right to be treated humanely. For many years, please make the dude a commercial product. we are ready to pay, but make a quality product !!!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
rextended
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 9468
Joined: Tue Feb 25, 2014 12:49 pm
Location: 🇮🇹, my 💔 is in 🇺🇦

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Sun Jul 25, 2021 2:08 pm

Also, how can you write this lie that can't repeat the problem.
Who write "can't repeat the problem"???

Are you holding us fools ???
For you there is no need, you already are if you read things that I have not written ...

This is a question for developers.
And this is a user forum, not a support platform, if you do not have noticed that.
Write directly do support@mikrotik.com

Give at least one comment!
Are these enough?


It's perfectly normal than the connection is open just for execute the command and then closed,
It's perfectly normal than the connection is logged on RouterBOARD log,
What you expect from this?
 
User avatar
CoUL
newbie
Posts: 45
Joined: Thu Feb 05, 2015 11:34 pm
Location: Ukraine

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Sun Jul 25, 2021 2:15 pm

Also, how can you write this lie that can't repeat the problem.
Who write "can't repeat the problem"???

Are you holding us fools ???
For you there is no need, you already are if you read things that I have not written ...

This is a question for developers.
And this is a user forum, not a support platform, if you do not have noticed that.
Write directly do support@mikrotik.com

Give at least one comment!
Are these enough?


It's perfectly normal than the connection is open just for execute the command and then closed,
It's perfectly normal than the connection is logged on RouterBOARD log,
What you expect from this?
Everything I wrote does not apply to you. I have just quoted you and fully confirm your observations on this issue. Also, my post only applies to developers.
 
User avatar
rextended
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 9468
Joined: Tue Feb 25, 2014 12:49 pm
Location: 🇮🇹, my 💔 is in 🇺🇦

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Sun Jul 25, 2021 2:15 pm

Everything I wrote does not apply to you
Sorry, but I misunderstand, you wroted continuosly without break...

Here, look at this beauty. No wonder the dude is going crazy. And now imagine if the dude has a 3000 routerboard.
That is the Log of ONE RouterBOARD, not the Log of The Dude, or at most it is the RouterBOARD where The Dude is that self-interrogates...
However it goes, each RouterBOARD has its own Log, not all 3000 are put together.

And if someone have 3000 devices, probably have more than one dude....

This is user forum, any complain?
Write to support@mikrotik.com



And again, you understand this?:
It's perfectly normal than the connection is open just for execute the command and then closed,
It's perfectly normal than the connection is logged on RouterBOARD log,
 
User avatar
CoUL
newbie
Posts: 45
Joined: Thu Feb 05, 2015 11:34 pm
Location: Ukraine

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Sun Jul 25, 2021 2:22 pm

Everything I wrote does not apply to you
Sorry, but I misunderstand, you wroted continuosly without break...

Here, look at this beauty. No wonder the dude is going crazy. And now imagine if the dude has a 3000 routerboard.
That is the Log of ONE RouterBOARD, not the Log of The Dude, or at most it is the RouterBOARD where The Dude is that self-interrogates...
However it goes, each RouterBOARD has its own Log, not all 3000 are put together.

And if someone have 3000 devices, probably have more than one dude....

This is user forum, any complain?
Write to support@mikrotik.com



And again, you understand this?:
It's perfectly normal than the connection is open just for execute the command and then closed,
It's perfectly normal than the connection is logged on RouterBOARD log,
I do not understand why you were blown up by my posts. I have no complaints about you. Everything I wrote is for developers. Let them comment. And to write in technical support does not make sense for 10 years they didn't solve any problem about which I wrote on the dude.
 
User avatar
rextended
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 9468
Joined: Tue Feb 25, 2014 12:49 pm
Location: 🇮🇹, my 💔 is in 🇺🇦

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Sun Jul 25, 2021 2:25 pm

Go ahead and write direct posts to the developers,
who can't wait to come here on this topic to see what you write,
but don't quote others when you do, or it seems that you write to the quoted...

I doubt that they will give you the slightest listen if you have not even understood the two bold lines, on previous post, I wrote to you.
Goodbye.
 
User avatar
CoUL
newbie
Posts: 45
Joined: Thu Feb 05, 2015 11:34 pm
Location: Ukraine

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Sun Jul 25, 2021 2:28 pm

Go ahead and write direct posts to the developers,
who can't wait to come here on this topic to see what you write,
but don't quote others when you do, or it seems that you write to the quoted...

I doubt that they will give you the slightest listen if you have not even understood the two bold lines, on previous post, I wrote to you.
Goodbye.
Where did you get what I didn't understand?
And I'm not interested in your opinion at all. And you have no right to call me a fool. I didn't call you names. I did not address you. If you call someone you are a juvenile jerk.
 
User avatar
rextended
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 9468
Joined: Tue Feb 25, 2014 12:49 pm
Location: 🇮🇹, my 💔 is in 🇺🇦

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Sun Jul 25, 2021 2:36 pm

If you call someone you are a juvenile jerk.
I don't understand this sentence, who should I call?

This is a user forum, and you keep to not understand, if you do not want opinons, do not write,

You still keep this behavior because you do not understand simply this two sentences:

It's perfectly normal than the connection is open just for execute the command and then closed,
It's perfectly normal than the connection is logged on RouterBOARD log,

Probably that is a new choice, instead to keep connection alive for thousand of devices, which will surely consume more memory to keep them all open.

You must understand that it is perfectly normal for Access Logs to be written to the remote device,
one for when The Dude connects to the remote device,
and one for when it disconnects.

You would like the service to no longer be logged in and any unexpected access wod not be noticed...
This is not a The Dude bug, is your problem, what you expect from support?

For not see anymore the access Log, simply put on /system logging on the info topi settings add !account
 
User avatar
CoUL
newbie
Posts: 45
Joined: Thu Feb 05, 2015 11:34 pm
Location: Ukraine

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Sun Jul 25, 2021 3:20 pm

If you call someone you are a juvenile jerk.
I don't understand this sentence, who should I call?

This is a user forum, and you keep to not understand, if you do not want opinons, do not write,

You still keep this behavior because you do not understand simply this two sentences:

It's perfectly normal than the connection is open just for execute the command and then closed,
It's perfectly normal than the connection is logged on RouterBOARD log,

Probably that is a new choice, instead to keep connection alive for thousand of devices, which will surely consume more memory to keep them all open.

You must understand that it is perfectly normal for Access Logs to be written to the remote device,
one for when The Dude connects to the remote device,
and one for when it disconnects.

You would like the service to no longer be logged in and any unexpected access wod not be noticed...
This is not a The Dude bug, is your problem, what you expect from support?

For not see anymore the access Log, simply put on /system logging on the info topi settings add !account

The problem is that the same configuration on 6.45.9 works fine, but sooner or later it will need to be updated. I presented the log only as an example of a new approach to the work of a dude. Which after 6.45.9 constantly loses contact with devices on the network. I'm not saying that the problem is in the connection logs.
You described how to solve this with SNMP and I just commented on it. Why are you so negative to me, i as if not your blood enemy :)
 
User avatar
rextended
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 9468
Joined: Tue Feb 25, 2014 12:49 pm
Location: 🇮🇹, my 💔 is in 🇺🇦

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Sun Jul 25, 2021 4:01 pm

Probably as @mkx explain on another topic my english is not so well...

Smply: Sorry.
 
guantvas
just joined
Posts: 1
Joined: Mon Aug 16, 2021 11:45 am

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Aug 16, 2021 12:05 pm

Hello.
I continue to use ROS 6.45.9.
Newer version The Dude does not work well.
Only on this version is the Dude server permanently connected to the MikroTik routers through the Dude client.
The version above is used to connect Winbox.
If you update the version, then the Dude server is constantly connected and disconnected from the MikroTik routers.
Information on map becomes irrelevant.
MikroTik routers logs are full of unnecessary information (connect/disconnect).
Why has the The Dude changed the way he collects information through Router OS?
 
gammy69er
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 63
Joined: Sun May 18, 2014 3:01 am

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Feb 28, 2022 4:04 am

Hello.
I continue to use ROS 6.45.9.
Newer version The Dude does not work well.
Only on this version is the Dude server permanently connected to the MikroTik routers through the Dude client.
The version above is used to connect Winbox.
If you update the version, then the Dude server is constantly connected and disconnected from the MikroTik routers.
Information on map becomes irrelevant.
MikroTik routers logs are full of unnecessary information (connect/disconnect).
Why has the The Dude changed the way he collects information through Router OS?
Has been a while since I put in my observations - so will do here.
In direct responce to the Above - Dude has not changed the way it collects information (well, not completely, will get into this in a sec) - the problem is ROS itself as it has a limited number of connections available with the WINBOX Port (8291)
the "change" that happened with Dude V6 causing these issues was making these connections WINBOX. It appears that ROS can only hold a certain number of these open at once - and back in the day with Dude 4b3, it was on Windows and did not have this limit, whereas dude v6+ is ROS only - and Does.

I reduced the clients with ROS tag (well - firewalled out the non essential ones)and got it down to just my Essential Services - and the log in/out stopped - as the Dude could hold all the connections that were requested.

IDK if v7 will help at all (unlikely), but for the mo you have 3 options if you have more than ~ 50 routers/ROS devices
1. Run multiple dudes and parse them back to centralised (means more load per router - but shouldn't be much more). I have no experience with connecting a dude to a dude - but apparently is possible
2. As noted somewhere above - kill the ROS service and Run SNMP - can be painful to get right - and have found on occassion that OID's change from device to device (even in the same family)
3. Just don't pull the info and disable ROS flag on devices. Not a solution per se - but certaily stops the issue.

We have just gone with a mix of 2 and 3 - have Core ISP services monitored and logged - but the rest are just left out in the cold.

Another thing to note is that we are still on 6.46.6 at this stage (now down to 2 core and 2gb ram CHR) - is the last version to work with both prior and later versions of ROS - so this issue could have been fixed in newer versions - but I highly doubt it - as it appears to be software and hardware limitation holding WINBOX connections to a max limit.

Oh - and as an Aside - As per my Previous Post - Built a Dude CCR1016... it failed even faster than the CCR - even with more cores (potentially because of).

There has been another significant "lag" issue that has happened also - but just found out that was because of the default agent being default in the devices - and although default agent for devices was "server" - if the devices aren't specifically set to "server" as the agent - they would hang.
now they do not :)... Just one more issue off the list
 
jondavy
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 142
Joined: Tue May 12, 2009 11:14 pm
Location: Brasil

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Wed Sep 07, 2022 11:21 pm

guys I created a topic asking for limited winbox/dude/ros_command connections back
help her by requesting
because without it the dude no longer has the capacity to manage a large network

viewtopic.php?t=189025
 
gammy69er
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 63
Joined: Sun May 18, 2014 3:01 am

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Dec 12, 2022 8:11 am

Have been Struggling with this issues for months - and have found my reason... but it's not a happy situation.

Have CHR with 4gb RAM and 4 Cores - nothing over the top.

Issue arises when i have Dude trying to reconnect to multiple ROS devices at the same time - CPU perfs out on one core, and as they use the winbox service for these connections now (historically was the dude service) All connectivity to the Dude flies out the window, including Dude Client and Winbox into unit. Perfs out for extended times.

The "Fix i have in place at the moment... disabling my allow for winbox connections from Dude... Obviously that entirely breaks monitoring for ROS functions, but having monitoring for all my devices (4k+) trumps having dude fall over because of a few hundred winbox connections.

Have re-eanbled for my core devices - but client cores and other structure are to be determined at this stage.

I also have a spare ccr 1016 with microsd slot floating around - will look to build it up quick at some stage to test, but have a couple weeks on the road coming up, so will have to to it after.

Hopefully this helps someone, and if anyone think's the info is pertinent, hand it over to the dev team (i don't even know where to start with contact - will be looking deeper once i have the CCR tested)
So - Just Quoting Myself here - finally got a Chance to try something else.

Have had troubles with my old Dude - Disk blew out and I had to rebuild - so moved to 7.4 (Topic Here - viewtopic.php?t=187507). Since then my dude has been stable for that problem.
As for this Problem - I decided to have a wee dig today - rather than do paperwork - and can say at this stage that results are promising... to a point.

So - I can now hold the 400 odd ROS connections I have set up - mostly...
The issue now appears to come when the connection refreshes - rouglhy hourly as per the ROS settings. The Dude is refreshing large numbers of connections at once - and some get stuck "connecting". This appears to be a similar issue as to when you have a low bandwidth connection to a router and it gets stuck logging in.
In the router case - you just try again and can often get back in - which is exactly the case here - however if you don't manually intervene - it just stays "connecting" - it does not appear to time out or anything. I have tried re-connecting small blocks of devices (3-6) at roughly 20 second intervlas when i get blocks of them pop out - but as it takes a while to rerun the command - and I am not willing at this time to increase the frequency of re-connects, It's slow going to prove if that is helping or not.
The connections that definately cannot connect state "cannot create remote connection (6), next attempt at XX:XX:XX" - and re-attempt at that time.

Does anyone know of a way around this - to assign a time to start probing ROS per device and a timeout on "connecting" - I suspect it will be a Mikrotik thing to impliment.
The thing that worries me is that if a reboot occurs - all are going to try and connect at the same time - causing this issue en mass

Finally - as for the CCR - was a complete bust at the time - Again, with the Same ROS (6.46.6) as the previous CHR... it was even worse - WAYYYYY worse. Might try again now i have better results here - but will be roughly 4-6 months away... so don't hold ya breath :)


Cancel all that. Caused my Dude to fall over - kinda.
Somone else caught and reboot it bringing most of it back - but lost monitoring to around 950 devices (some were the ROS Devices - but not all of the ROS devices were in this block).
Checked through logs - cannot determine issue - but as allowing ROS back through the firewall for an additional 400 devices was the only change that happened between running and not - I suspect that has something to do with it.

After a bit of bo jiggery - managed to get reporting back to where it needs to be, kinda. Sitll have a number of those "1 service Up, 1 service Down" devices that have a service up and a service down - but only have one service (invisible service is down) - but quick F/W block test sees them reporting fine ATM (if anyone knows of a fix for that also would be cool)

Basically - if you value your sanity and have no real issues - don't do the above (hence the strikeout).

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests