Community discussions

MikroTik App
 
engycz
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Sat Feb 16, 2019 10:00 am

Mixed 1Gb + 100 Mb connection on RB4011iGS+RM drops down the performance of 1Gb link

Thu Aug 26, 2021 4:38 pm

On the device RB4011iGS+RM there is a serious HW problem when on the switch chip (port 1-5 or 6-10) are both 1Gb and 100Mb connection. When the traffic is only on 1Gb line, the throughput of this connection is about 1000 Mbps. When there is also 100Mbps traffic on 100Mb line, the traffic on 1Gb line drops down to only 100Mpbs. So only 100Mbps + 100Mbps.

When the 100Mb line is switched to 1Gb the performance is expected 1000Mbps + 1000Mbps.

It’s more serious than I thought. With the second line speed as 10Mb, the 1Gb interface maximum speed goes down to 10Mbps.

ROS 6.48.4

Same switch chip RTL8367 is used also in RB1100AHx4.

Can someone confirm this HW issue?

Image
Last edited by engycz on Thu Aug 26, 2021 9:39 pm, edited 1 time in total.
 
server8
Long time Member
Long time Member
Posts: 591
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: Combined 1Gb + 100 Mb connection on RB4011iGS+RM drops down the performance of 1Gb link

Thu Aug 26, 2021 9:09 pm

Common issue in mikrotik router without buffer on the ethernet ports

https://en.wikipedia.org/wiki/Micro-bur ... etworking)
 
changeip
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 3828
Joined: Fri May 28, 2004 5:22 pm

Re: Mixed 1Gb + 100 Mb connection on RB4011iGS+RM drops down the performance of 1Gb link

Fri Aug 27, 2021 6:04 pm

I also see this problem on 960 boards. Wondering if there is any fix. The ports arent even in a switch, they are all routed.
 
akw28888
just joined
Posts: 2
Joined: Mon Feb 17, 2020 5:39 am

Re: Combined 1Gb + 100 Mb connection on RB4011iGS+RM drops down the performance of 1Gb link

Sat Aug 28, 2021 3:02 am

Common issue in mikrotik router without buffer on the ethernet ports

https://en.wikipedia.org/wiki/Micro-bur ... etworking)
RTL8367 has 1Mbit embedded SRAM for buffer.
 
engycz
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Sat Feb 16, 2019 10:00 am

Re: Mixed 1Gb + 100 Mb connection on RB4011iGS+RM drops down the performance of 1Gb link

Tue Sep 07, 2021 7:05 pm

I also see this problem on 960 boards. Wondering if there is any fix. The ports arent even in a switch, they are all routed.
See Block diagram in Support & Download
Image
 
Kanta
just joined
Posts: 13
Joined: Tue May 15, 2018 7:54 pm

Re: Mixed 1Gb + 100 Mb connection on RB4011iGS+RM drops down the performance of 1Gb link

Wed Sep 29, 2021 4:53 pm

If you are using it as a switch disable HW acceleration on the 100Mbit/s port.
 
engycz
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Sat Feb 16, 2019 10:00 am

Re: Mixed 1Gb + 100 Mb connection on RB4011iGS+RM drops down the performance of 1Gb link

Wed Sep 29, 2021 8:39 pm

If you are using it as a switch disable HW acceleration on the 100Mbit/s port.
Where?
 
User avatar
spootnik
just joined
Posts: 11
Joined: Sun Sep 30, 2018 10:55 pm

Re: Mixed 1Gb + 100 Mb connection on RB4011iGS+RM drops down the performance of 1Gb link

Thu Apr 14, 2022 1:29 am

@engycz did you find a solution for this? I got the same problem with my hAP ac.
 
engycz
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Sat Feb 16, 2019 10:00 am

Re: Mixed 1Gb + 100 Mb connection on RB4011iGS+RM drops down the performance of 1Gb link

Thu Apr 14, 2022 4:44 pm

I have got email response from Mikrotik support. Not tested.
1)
Yes, it is a known issue because of the buffer processing between 10M-1Gbps interfaces. On other devices, such a problem will be corrected with a cpu-flow-control feature. Unfortunately, RB4011 does not have such feature support, but we are planning to implement it in one of the further RouterOS releases. RouterOS version 7 should perform better if your setup allows operating with development versions.
2)
Most likely cpu-flow-control feature will be added in RouterOS version 7. As a workaround you can update RouterOS to version7 and use the hw-offload feature, in such case the device should perform much better.
 
SHELA
just joined
Posts: 1
Joined: Wed Jul 27, 2022 10:18 am

Re: Mixed 1Gb + 100 Mb connection on RB4011iGS+RM drops down the performance of 1Gb link

Wed Jul 27, 2022 1:11 pm

I have other thing.
If to any of port was plugged 1GB and to other 100MB. 100MB port will down in ~30min-1 hour. and need unplug and plug.
Different devices plugged. tried different cables.
tried move 1GB to 1-5 ports, 100MB to 6-10. not help
upgraded to 7.4 - not helped
Activated/deactivated HW - not helped

Who is online

Users browsing this forum: Amazon [Bot] and 9 guests