Community discussions

MikroTik App
 
miankamran7100
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 56
Joined: Tue Sep 17, 2019 9:28 am

Port base Vlans (Access Port & Trunk Pork)

Thu Sep 29, 2022 7:45 am

Dear all
Hope you ae fine, I'm facing issue with Mikrotik Router V7 CCR2004 16G 2S+
I want to configure vlans as i mentioned below image for my topology
vlan 101 on port1,
vlan 102 on port2,
vlan 103 on port3,
vlan 104 on port4,
vlan 105 on port5,
vlan 106 on port6,
Trunk port ether7 which pass vlans to next firewall or router.
I have tried many times so many ways like bridges vlans & manymore. but unable to pass traffic from first 6 Access port through port7 which I have made trunk port.
While I have configure first 6 port as access port and port7 as trunk on cisco switch it is working fine and properly pass traffic over trunk port and connected in firewall.
You are requested please guide me.
few screenshot is attached

You are requested please help me guide me in this regards
waiting for your kind response

Thanks
Mehar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
loloski
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 168
Joined: Mon Mar 15, 2021 9:10 pm

Re: Port base Vlans (Access Port & Trunk Pork)

Thu Sep 29, 2022 8:41 am

 
miankamran7100
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 56
Joined: Tue Sep 17, 2019 9:28 am

Re: Port base Vlans (Access Port & Trunk Pork)

Thu Sep 29, 2022 6:14 pm

Dear
Thanks for your reply.
but in this video there is no senerion as i want
please suggest any other

Thanks & regards
 
User avatar
anav
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 14362
Joined: Sun Feb 18, 2018 11:28 pm
Location: Nova Scotia, Canada
Contact:

Re: Port base Vlans (Access Port & Trunk Pork)

Thu Sep 29, 2022 6:40 pm

As old as the sony betamax LOL, but still may be useful.
https://www.youtube.com/watch?v=lIiqnGQDmxA

Did you read this??
https://help.mikrotik.com/docs/pages/vi ... tBasedVLAN
 
miankamran7100
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 56
Joined: Tue Sep 17, 2019 9:28 am

Re: Port base Vlans (Access Port & Trunk Pork)

Thu Sep 29, 2022 9:17 pm

[/i]
As old as the sony betamax LOL, but still may be useful.
https://www.youtube.com/watch?v=lIiqnGQDmxA

Did you read this??
https://help.mikrotik.com/docs/pages/vi ... tBasedVLAN
Not useful video
Thanks
 
User avatar
Buckeye
Long time Member
Long time Member
Posts: 557
Joined: Tue Sep 11, 2018 2:03 am
Location: Ohio, USA

Re: Port base Vlans (Access Port & Trunk Pork)

Fri Sep 30, 2022 3:55 am

Trunk port ether7 which pass vlans to next firewall or router.
I have tried many times so many ways like bridges vlans & manymore. but unable to pass traffic from first 6 Access port through port7 which I have made trunk port.
While I have configure first 6 port as access port and port7 as trunk on cisco switch it is working fine and properly pass traffic over trunk port and connected in firewall.
miankamran7100_interfaces.PNG
The way this screenshot shows your vlans, you have them configured under ports, not the bridge. In other words, ether1.101 is on a different broadcast domain than ether7.101. In other words, they are as different as ether1 is to ether7, or ether1.101 and ether7.106.

What you want instead is to create all the vlan interfaces under a single bridge, and then associate the vlan interface with the ports using /interface bridge port and /interface bridge vlan

See VLAN Example - InterVLAN Routing by Bridge
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
miankamran7100
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 56
Joined: Tue Sep 17, 2019 9:28 am

Re: Port base Vlans (Access Port & Trunk Pork)  [SOLVED]

Fri Sep 30, 2022 4:46 pm

there was totally unneeded quote of whole preceding post. No need to quote it as most can follow the discussion. Use "Post Reply" button.
Thanks Dear for your effort.
on this platform. my issue is resolved and I have configured Mikrotik CCR 2004 with my own desire (port base vlans and trunk port as on Cisco port).
https://help.mikrotik.com/docs/display/ ... ccessPorts
Thanks
Last edited by BartoszP on Tue Jan 17, 2023 10:20 am, edited 1 time in total.
Reason: removed excessive quotting of preceding post; be wise, quote smart, save network traffic
 
User avatar
SendGroupSMS
just joined
Posts: 1
Joined: Thu Jan 12, 2023 7:59 am
Location: Delhi, India
Contact:

Re: Port base Vlans (Access Port & Trunk Pork)

Tue Jan 17, 2023 5:59 am

As you mentioned, you have solved the problem, but still, I can't able to configure the Vlan. I tried several times but still, I can't able to pass the traffic through the access port and trunk port.
 
User avatar
TradeLabelSoftware
just joined
Posts: 1
Joined: Fri Jan 13, 2023 11:08 am
Location: Patel Nagar, Delhi, 100016
Contact:

Re: Port base Vlans (Access Port & Trunk Pork)

Tue Jan 17, 2023 7:25 am

can a trunk port transmit the data from multiple vlans because i am trying but i am not able to transfer the data from multiple vlans through the trunk ports.
please suggest me how to do.

Who is online

Users browsing this forum: Semrush [Bot] and 19 guests