Community discussions

MikroTik App
 
falandor
just joined
Topic Author
Posts: 2
Joined: Tue Oct 18, 2022 6:31 pm

ether1 interface is not working/

Tue Oct 18, 2022 7:14 pm

Hey everyone,

I have this problem where after initial default setup the ether1 interface is not working or offline or i dont know ...
it does get recognized and it is enabled though it doesnt get any signal.
on the DHCP-client it says status 'stopped'
on the interface panel, there isnt a R or S or D

what I tried:
internet and patch cables work on old router.

i assigned the wan port(ether1) to port2,3,4,sfp to check if by any chance port1, and sfp(module), were broken, - none of them works with wan but as a lan port everything is ok

everything is kept at default
# jan/02/1970 00:03:33 by RouterOS 6.49
# software id = 0I66-QYFR
#
# model = RB760iGS
# serial number = 
/interface bridge
add admin-mac=64:4C:58:F0:9D:B6 auto-mac=no comment=defconf name=bridge
/interface list
add comment=defconf name=WAN
add comment=defconf name=LAN
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
/ip hotspot profile
set [ find default=yes ] html-directory=hotspot
/ip pool
add name=dhcp ranges=192.168.88.10-192.168.88.254
/ip dhcp-server
add address-pool=dhcp disabled=no interface=bridge name=defconf
/interface bridge port
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether2
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether3
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether4
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether5
add bridge=bridge comment=defconf interface=sfp1
/ip neighbor discovery-settings
set discover-interface-list=LAN
/interface list member
add comment=defconf interface=bridge list=LAN
add comment=defconf interface=ether1 list=WAN
/ip address
add address=192.168.88.1/24 comment=defconf interface=bridge network=\
    192.168.88.0
/ip dhcp-client
add comment=defconf disabled=no interface=ether1
/ip dhcp-server network
add address=192.168.88.0/24 comment=defconf dns-server=192.168.88.1 gateway=\
    192.168.88.1
/ip dns
set allow-remote-requests=yes
/ip dns static
add address=192.168.88.1 comment=defconf name=router.lan
/ip firewall filter
add action=accept chain=input comment=\
    "defconf: accept established,related,untracked" connection-state=\
    established,related,untracked
add action=drop chain=input comment="defconf: drop invalid" connection-state=\
    invalid
add action=accept chain=input comment="defconf: accept ICMP" protocol=icmp
add action=accept chain=input comment=\
    "defconf: accept to local loopback (for CAPsMAN)" dst-address=127.0.0.1
add action=drop chain=input comment="defconf: drop all not coming from LAN" \
    in-interface-list=!LAN
add action=accept chain=forward comment="defconf: accept in ipsec policy" \
    ipsec-policy=in,ipsec
add action=accept chain=forward comment="defconf: accept out ipsec policy" \
    ipsec-policy=out,ipsec
add action=fasttrack-connection chain=forward comment="defconf: fasttrack" \
    connection-state=established,related
add action=accept chain=forward comment=\
    "defconf: accept established,related, untracked" connection-state=\
    established,related,untracked
add action=drop chain=forward comment="defconf: drop invalid" \
    connection-state=invalid
add action=drop chain=forward comment=\
    "defconf: drop all from WAN not DSTNATed" connection-nat-state=!dstnat \
    connection-state=new in-interface-list=WAN
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat comment="defconf: masquerade" \
    ipsec-policy=out,none out-interface-list=WAN
/tool mac-server
set allowed-interface-list=LAN
/tool mac-server mac-winbox
set allowed-interface-list=LAN
 
User avatar
anav
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 14520
Joined: Sun Feb 18, 2018 11:28 pm
Location: Nova Scotia, Canada
Contact:

Re: ether1 interface is not working/

Wed Oct 19, 2022 4:33 pm

Sounds like an ISP or ISP modem issue, config looks okay.'
You will have to explain your WAN connection ISP info in more detail.
 
falandor
just joined
Topic Author
Posts: 2
Joined: Tue Oct 18, 2022 6:31 pm

Re: ether1 interface is not working/

Wed Oct 19, 2022 5:27 pm

Thats what i thought. It sounds like they use some mac filtering.

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 20 guests